« december   február » 
A Dugonics András Piarista Gimnázium

2008. január

havi kulturális programjai


Szélvész süvölt az országúton át,
hol hóból hordott súlyos torlaszok
között didergőn, gyalog baktatok,
mert a tél döntött: nincsen út tovább.

Meleg szobában, otthon lenni jobb, hol nem töri a kezem hólapát, a kandallóban izzik a zsarát, és leírhatok néhány mondatot.

Az eresz alján szikrát vet a jég, ha elvonulnak komor fellegek, vakít a hó a dombok oldalán,

azt sugallva: egyszer majd – talán – múlik végre a szilaj fergeteg, s a Nap lassan a Vízöntőbe lép. Kisszőlősi Szánthó Lóránt


2008. január 8. kedd, 15–17 óráig

2008. január 10. csütörtök, 15–17 óráig

2008. január 15. kedd, 15–17 óráig

2008. január 17. csütörtök, 15–17 óráig

2008. január 19. szombat, 15–18 óráig

2008. január 21 – február 28-ig

2008. január 22. kedd, 15–18 óráig

2008. január 24. csütörtök, 15–17 óráig

2008. január 30. szerda, 17-19 óráig

2008. január 30. szerda, 20 órától

2008. január 31. csütörtök, 15–17 óráig


Jeles napok januárban

1. Újév
A régi rómaiak március első napján kezdték az évet. A kezdeti kereszténységben január hatodik napjára, a IV. század közepén december 25-re tették az évkezdést. XI. Innocentius pápa 1691-ben a végleges helyére, január 1-re tette a polgári év kezdetét, de úgy döntött, hogy az egyházi év kezdete advent első vasárnapja, tehát a polgári és egyházi év első napja nem ugyanaz a nap.

Az évkezdet minden népnél elválasztó, szerencsevarázsló, termés- és temékenység-varázsló, egészség és szépségvarázsló, de gonoszjáró nap is. Mindezek közül a legerősebb a kezdetvarázslás, kezdetjóslás, vagyis ki mit csinál, kivel mi történik az újév napján, az fog vele történni az egész esztendőben. Így válik érthetővé minden rítus, minden szertartás, amivel ezen a napon találkozunk. Ez az oka az egész napos jókedvnek, köszöntéseknek, ajándék-osztogatásoknak. Mindez arra irányul, hogy a jövő jobb, szebb, gazdagabb legyen és ezt az első nap alapozza meg.

Időjóslások is tartoznak ehhez a naphoz: ha hull a hó, akkor rövid lesz a tél, ha hideg szél fúj, akkor hosszú és hideg lesz a tél, ha tiszta szép napos az idő, akkor gazdag gyümölcstermés várható.

6. Vízkereszt, vagy Háromkirályok Napja
Régi pogány és keresztény szokások keverednek e napon. A ház vízzel való meghintése régi gonoszűző szokás. A kereszténységben Jézus megkeresztelkedésének ünnepe. Ekkor szentelik a vizet, amellyel a pap megkereszteli a keresztelendőket. A szentelt vízzel viharos napokon meghintik a házat, hogy megóvják a viharkároktól, vagy a betegek halántékát mossák meg. Egyéb szokásokban is gonoszűző és szerencsevarázsló nap, időjósló szerepe is van. Ezen a napon kezdődik a farsang.

20. Fábián és Sebestyén napja Az első tavaszébresztő nap, ekkor kezdenek mézgásodni (nedvet szívni) a fák.

22. Vince napja A szőlősgazdák védőszentje. Ha ezen a napon olvad, jó bortermés várható. „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince!” A szőlősgazdák nagyot isznak és Vincét köszöntik e napon.

25. Pál fordulása Időjárásával a még hátralévő tél negyvenes rámutató napja, termésjósló-, betegségjósló, ugyanakkor termésvarázsló nap is.


A programok helyszíne:
Dugonics András Piarista Gimnázium
6724 Szeged, Bálint Sándor u. 14.

telefon: 62/549-095
honlap: http://www.szepi.hu/kk/

A programok támogatói:
Renovabis (Solidaritätsaktion der deutschen Katholiken
    mit den Menschen in Mittel- und Osteuropa)
Nemzeti Kulturális Alapprogram – Népművészeti Kollégium
Szeged MJV Önkormányzata – Kulturális Alap
Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány


A Dugonics András Piarista Gimnázium termei, udvara és aulája bérlehető különféle rendezvények, konferenciák, szakmai tanulmányi napok, fogadások lebonyolítása céljából. A terembérleti lehetőségekről részletes felvilágosítást személyesen, vagy a 62/549-090 telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.


kultkozp@szepi_PONT_hu