« december   február » 
A Dugonics András Piarista Gimnázium

2006. január

havi kulturális programjai


Újesztendő, vígságszerző most kezd újjulni,
Újjuláskor víg örömmel akkor hirdeti,
Hirdeti már a Messiás, eljöttünk lenni.
Legyetek hát az Istennek igaz hívei.

Alsó kéki, fölső szépi dicsérd uradat, Uram áldja menny, föld, tenger te megtartódat. Megtartódnak teljes szívből mondj hozsannákat. Hozsanna néked Úristen, adj jó napokat!

2006. január 10. kedd, 1800

2006. január 13. péntek, 1830

2006. január 19. csütörtök, 1830

2006. január 20. péntek, 1800

2006. január 27. péntek, 1800

2006. január 28. szombat, 1000-1300


A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak a farsang. Az elnevezés bajor-osztrák eredetű és eredetileg a farsangzáró húshagyókeddet jelentette. A farsang hosszúsága változó, aszerint, hogy mikorra esik húsvét.


A magyar pálos rend szellemi őse Remete Szent Pál, a sivatagi remete. Egyiptomi szülők gyermekeként nevelkedett, korán árvaságra jutott. A sivatagban élte le életét; emléknapja 15-e. Kairótól délkeletre, mintegy 160 kilométerre épült Remete Szent Pál és Remete Szent Antal IV. századi alapítású kolostora. Egy napon, miközben Remete Szent Antal a sivatagban bolyongott, egy szomjas farkast látott egy hegy tövéhez menni.

Követte, és rátalált Pálra, aki behívta, és vendégül látta azzal a kenyérrel, amit egy holló hozott neki. Pál megkérte Antalt, hogy hozza el neki Atanáz püspök köpenyét, mert halála közeledtét érzi és szeretné, ha abba burkolva temetnék el. Antal el is indult, de mire visszatért, Pál remete lelkét nagy fényesség közepette angyalok vitték a mennybe. Tetemét Antal térdeplő helyzetben találta meg, betakarta Atanáz köpenyébe és két oroszlán segítségével elföldelte.

Nagy Lajos király, a pálos rend pártfogója úgy kötött 1381-ben békeszerződést Velencével, hogy adják át neki Szent Pál ereklyéit. Ám csak később lett teljes az ereklye, amikor Prágában őrzött fejét Budára hozták. A budaszentlőrinci pálos kolostorban őrizték földi maradványait.


Szent Antal-ünnepe 17-e. Kr.u. 356-ban, 105 éves korában hunyt el.


A programok helyszíne:
Dugonics András Piarista Gimnázium
6724 Szeged, Bálint Sándor u. 14.

telefon: 62/549-095
honlap: http://www.szepi.hu/kk/
A programok megvalósulását támogatta:
  • Fő támogató: Renovabis Alapítvány
  • Dugonics András Alapítvány
  • Szegedi Kulturális Alap

A Dugonics András Piarista Gimnázium termei, udvara és aulája bérlehető különféle rendezvények, konferenciák, szakmai tanulmányi napok, fogadások lebonyolítása céljából. A terembérleti lehetőségekről részletes felvilágosítást személyesen, vagy a 62/549-090-ös telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.


kultkozp@szepi_PONT_hu