« január   március » 
A Dugonics András Piarista Gimnázium

2005. február

havi kulturális programjai


,,Ez a hónap, mikor egészen kis mozdulatokkal élünk, óvatosan és gazdaságosan, mint a bölcs állatok, melyek lecsökkentik ilyenkor az élet tevékenységét, mozdulatlansággal védekeznek, lassított érveréssel szunyókálnak és pislogva, rejtélyes félálomban várják a napot...

De hajnal felé, az ébredés józan káprázatában, eszünkbe jut a farsang, mely megint egyszer elviharzott mellettünk, álruhában, lobogó szalagokkal, színes papírszeméttel szórta tele a világot, visított és sikongott, jeleket adott és integetett, s mi kitértünk előle. Most már itt a reggel, mely hamut hullat a fejünkre. Az ablak előtt a fákat nyöggetik a böjti szelek. Lehet, gondoljuk dideregve, hogy valami féktelen és túláradó is volt az életben, valamilyen eszelős öröm, vad és visító boldogság, amely fütyölt az értelem méltóságára – s talán erről volt szó, csak mi nem tudtuk.''

(Márai Sándor: Négy Évszak – Február)



2005. február 3-án 15 órakor


2005. február 6-án 1030-kor


2005. február 12-én 14 órakor


2005. február 15-én 18 órakor


2005. február 19-én 10-13 óráig


Rendszeres program: minden hétfőn és szerdán 1930-tól 2030-ig


Felhívás

A Budapesti Piarista Gimnázium, a Magyar Piarista Diákszövetség és a Dugonics András Piarista Gimnázium szavalóversenyt hirdet katolikus gimnáziumok diákjai számára vallásos versek témakörben, a Bálint Sándor Emlékév tiszteletére.

A versenyre jelentkezőket korcsoport szerint három kategóriába soroljuk: I. kategória: 7-8. osztályosok, II. kategória: 9-10. osztályosok, III. kategória: 11-12. osztályosok. A jelentkezőknek – teljesítményük könnyebb összehasonlítása érdekében – egy kötelezően választható, valamint egy szabadon választott verset kell elszavalniuk szakmai zsűri előtt.

Kötelezően választható versek az I. kategóriában: Petőfi Sándor: A vándorlegény, Okatootáia, valamint Arany János: Tetemrehívás, Rozgonyiné; a II. kategóriában: Petőfi Sándor: Egy goromba tábornokhoz, Látom kelet leggazdagabb virányit, valamint Arany János: A hamis tanú, Török Bálint. Az I. és II. kategória számára szabadon választható egy XX. századi magyar szerző verse. A III. kategóriában kötelezően választható: Szabó Lőrinc: Szun Vu Kung lázadása, Vang-An-Si, Testem, Mozart hallgatása közben; valamint Rónay György: Zene, Kövek és kenyerek, Mária éneke, Babits a betegágyon. A III. kategória számára szabadon válaszható egy XIX. századi magyar szerző verse, kivéve Arany János és Petőfi Sándor műveit.

A verseny egyfordulós, kérjük, hogy az iskolák az elődöntőket saját keretek között szervezzék meg. Minden iskolából, minden kategóriában két-két fő nevezését tudjuk fogadni. A nevezési határidő: 2005. március 19. A döntő időpontja: 2005. április 9. 9 óra. Helyszíne: Dugonics András Piarista Gimnázium, 6724 Szeged, Bálint Sándor u. 14.

A jelentkezők útiköltségét nem térítjük, de szállásukról étkezésükről gondoskodunk. Az első három helyezett diák kategóriánként pénz- és tárgyjutalomban részesül.

A szavalóverseny létrejöttét támogatja a Magyar Piarista Diákszövetség, valamint a Szegedi Kulturális Alap


A programok helyszíne:
Dugonics András Piarista Gimnázium
6724 Szeged, Bálint Sándor u. 14.

telefon: 62/549-095
honlap: http://www.szepi.hu/kk/
A programok megvalósulását támogatta:
  • Fő támogató: Renovabis Alapítvány
  • Dugonics András Alapítvány
  • Szegedi Kulturális Alap

A Dugonics András Piarista Gimnázium termei, udvara és aulája bérlehető különféle rendezvények, konferenciák, szakmai tanulmányi napok, fogadások lebonyolítása céljából. A terembérleti lehetőségekről részletes felvilágosítást személyesen, vagy a 62/549-090-ös telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.


kultkozp@szepi_PONT_hu