Természettudományi Tábor, 2006. augusztus 20-25.

A tábor képei

Idén augusztus 20-tól 25-ig első alkalommal rendezték meg iskolánkban a természettudományi tábort.

A tábor a Szent István napi tüzijátékkal kezdődött és Kalazanci Szent József napján ünnepi misével ért véget. A tábor lakói két csoportra oszlottak, aszerint, ki milyen korosztályba tartozik.

Hétfőn a kisebbek Szegheő József SP tanár úr vezetésével játékos fizikai kísérleteken, míg a nagyok Jusztin István tanár úr irányítása alatt biokémiai kísérleten vettek részt, melyet nem csak az előadó tanárok végeztek, hanem maguk a diákok is.

Kedden az „alsósok” Jusztinné Nedelkovics Aliz tanárnővel a biológia érdekességeit vizsgálták különböző eszközökkel (mint például mikroszkóp), a „felsősök” ezt megfejelve kicsit komolyabb dolgokkal is foglalkoztak (pl. színanyagok elemzésével) Jusztin István tanár úrral. Délután közösen hallgattunk egy előadást a Fehér-tóról, annak kialakulásáról, fejlődéséről, hasznosításról s ma betöltött fontos szerepéről.

A szerdai nap délelőttje az apróbbak számára kémiai kísérletezéssel telt, míg a nagyobbak számára Serényi Tamás tanár úr és Rácz tanár úr tartott előadást.

Serényi tanár úr „óráján” vizes kísérletekkel foglalkoztunk, míg Rácz tanár úr a számítógépes mérések világába vezetett be minket.

Délután matematikai előadáson vettünk részt, ahol Esher grafikáival foglalkoztunk Erdei Emese meghívott előadó társaságában.

Csütörtök reggel már fél ötkor talpon volt az egész tábor, mivel korán indultunk madarászni Fehér-tóra. Kalauzunk Barkóczi Csaba az MME munkatársa volt, aki bemutatta, hogyan fogják be a madarakat, s gyűrűzik meg őket. Majd elindultunk madárlesre, ahol nagyon sokféle madarat láttunk, s megpróbáltuk őket meghatározni, kisebb-nagyobb sikerrel. Persze vezetőnk rutinosan mondta a neveket, s mi nem győztünk csodálkozni a rengeteg fajon. A dél-alföldi régió egyik legnagyobb vizes élőhelye ez a tó, mely nagyon értékes – tudtuk meg a kiránduláson.

Dél környékén visszaindultunk az iskolába, s délután plakátkészítési versenyen vettünk részt, ahol bemutattuk Öveges József, Békéssy György, Oláh György, Wartha Vince életét és munkásságát. Az elkészült műveket áttanulmányoztuk és értékeltük. Remélhetőleg nemsokára megtekinthetők lesznek majd az iskola aulájában.

Köszönjük a résztvevő előadóknak és a tábor vezetőinek a hihetetlenül nagy nevetéseket, izgalmas kísérleteket, a nagyon jó játékokat. Reméljük jövőre is megrendezésre kerül, s egy újabb felejthetetlen hetet könyvelhetünk el!

Szűcs Péter Pál 12. B


dugo@szepi_PONT_hu